Afdeling zelfzorg flink uitgebreid

Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde heeft de afgelopen maanden een behoorlijke metamorfose ondergaan. De ruimte voor de balies is ingericht met een groot assortiment zelfzorgproducten. „Dit aanbod hadden we eerder grotendeels achter de balie staan, maar dat werkte in de praktijk niet optimaal”, verklaart apothekersassistente Martha Lindenberg (52) de verandering.

Al 32 jaar is deze inwoonster van Oosterwolde werkzaam bij apotheek De Drie Stellingen. Voor velen is ze dus een bekend gezicht achter de balie. Na al die jaren haalt ze nog steeds veel voldoening uit haar werk. „Het is dan ook een dynamisch bedrijf. Er gebeurt altijd wel wat, zoals nu de wijzigingen in de zelfzorg.” Samen met Miranda Bastiaans, Brigiet de Vegt, Karin Doller, Simone Koops en Jildou Jonkman vormt ze een vast team voor deze afdeling. De zelfzorg betreft producten die je doorgaans ook bij een reguliere drogist kunt kopen, zoals pijnstillers, spray tegen luizen, hoestdranken, maagzuurremmers, vitamines en verzorgende crèmes. Het aanbod werd de afgelopen jaren gepresenteerd middels schermen die in de wachtruimte voor de balies waren geplaatst. „Je kon middels het scherm aangeven wat je als klant wilde hebben, maar dat werd niet als prettig ervaren. De drempel was voor velen te hoog.” Hierop werd besloten om de producten weer een fysieke plek voorin de apotheek te geven. De afgelopen maanden is deze verandering stapsgewijs doorgevoerd. „Alles is weer zichtbaar. Een stuk uitnodigender en de reacties zijn dan ook positief.”

Het voordeel van het kopen van dergelijke producten bij de apotheek, is de medische controle. „Mensen hebben het vaak niet in de gaten, maar het gebruik van bijvoorbeeld Ibuprofen of Aleve in combinatie met bloedverdunners kan behoorlijke gevolgen hebben”, legt Martha uit. „Hier in de apotheek kunnen wij controleren of bepaalde middelen bij elkaar passen. Deze bewaking mis je bij een reguliere apotheek. Ook kunnen wij terugzien wat door iemand in het verleden is gebruikt en ook dat kan heel handig zijn.” Daarnaast heeft de apotheek geregeld contact met huisartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen in de buurt. „Zodat wij altijd de juiste en meest effectieve zelfzorgproducten in huis hebben.”

De apotheek biedt ook kwaliteitsproducten aan die bij reguliere drogisterijen niet verkrijgbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de huidverzorgingslijn van Vichy die speciaal voor de apotheek ontworpen is. „Twee collega’s van het zelfzorgteam zijn hierin gespecialiseerd en geven graag advies, bijvoorbeeld bij pigmentvlekken of rosacea.”

Als allround apothekersassistente is Martha naast de algemene zelfzorg gespecialiseerd in longaandoeningen. Ook is ze ‘farmabuddy’. Dit betekent dat ze een vast aanspreekpunt is voor mensen die vanwege de ernst van hun ziekte veel medicijnen nodig hebben. „Ontzettend dankbaar werk waar ik erg veel voldoening uithaal.”

Tip van de maand:
Loop gewoon eens binnen bij de apotheek en ontdek het grote assortiment zelfzorgproducten. De medewerkers geven graag geheel vrijblijvend advies.