Friese apotheken helpen bij voorbereiding 100.000 vaccins

Apothekersassistent Kyra Esméé Zwart van Apotheek De Drie Stellingen is op de GGD vaccinatielocatie in Appelscha bezig met het gereedmaken van de vaccins. Foto: Fototekst.nl 

Friese apothekers en apothekersassistenten hebben een belangrijke rol gespeeld tijdens de topdrukte bij de acht vaccinatielocaties in Fryslân. Hun taak was om te helpen bij het voorbereiden van de vaccins. De Friese Apothekersorganisatie kijkt nu of ze ook in de toekomst ingezet kunnen worden bij het toedienen van vaccins.

,,De samenwerking tussen onze apothekersorganisatie en de GGD Fryslân is uniek in Nederland’’, stelt bestuurslid Peter Horsthuis die zich samen met apotheker Peter Barla inzette om het capaciteitsprobleem van de GGD bij het vaccineren op te lossen. ,,Doordat wij als apothekers verenigd zijn in een coöperatie konden wij snel actie ondernemen. De lijnen zijn kort en de GGD hoefde niet met elke apotheker afzonderlijk om tafel’’, vertelt Horsthuis. Dit was het eerste project waarbij de Friese Apothekersorganisatie (voorheen Friese Apothekers Vereniging) in actie kwam.

Honderdduizend spuiten

In totaal hebben bijna honderd apothekers en apothekersassistenten in Fryslân in mei, juni en juli zo’n honderdduizend spuiten klaargemaakt. ,,Onze mensen hebben een medische achtergrond en kregen daarnaast een training. Want het voorbereiden van de vaccins is een precies werkje. Wat velen niet weten is dat de vaccins allemaal vers klaargemaakt moeten worden vanwege de kwetsbaarheid’’, legt Horsthuis uit. De apothekers konden zich vrijwillig aanmelden voor de locaties in Leeuwaren, Drachten, Heerenveen, Franeker, Appelscha, Sneek, Koudum en Dokkum. Al vrij snel bleek dat veel medewerkers graag wilden helpen vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid. ,,Velen vonden het eerst spannend omdat het nieuw was en ze wilden wel de juiste hoeveelheid spuiten per uur kunnen klaarmaken. Maar het is goed gegaan en iedereen kijkt er met een goed gevoel op terug.’’

“We kijken terug op een mooie samenwerking! De apothekers hebben ons heel goed geholpen bij de topdrukte van het vaccineren. De samenwerking liep door de coöperatie snel en flexibel. Deze samenwerking liet zien dat we in Fryslân goed in staat zijn om de mienskip te mobiliseren in tijden dat dit nodig is”, aldus Nils van Mourik, kwartiermaker GGD Fryslân.

Derde vaccin straks bij apotheker? 

Ook in de toekomst is de Friese Apothekersorganisatie bereid vaker ingezet te worden bij het vaccineren. Horsthuis: ,,In het buitenland is het al een tendens dat vaccins in de apotheek worden toegediend. Voor mensen is het laagdrempelig om hier naar binnen te stappen en huisartsen -die het vaak al heel druk hebben – worden daarmee ontlast. Praktisch gezien is het uitvoerbaar om de apothekers zelf te leren prikken. De medische controle zou in samenwerking met de huisartspraktijk opgepakt kunnen worden. We onderzoeken nu of we in Friesland een pilot kunnen doen.’’ Ervaring met het klaarmaken van de vaccins hebben de apothekers in elk geval ruimschoots opgedaan. De Friese Apothekersorganisatie kijkt terug op een mooie samenwerking met de GGD Fryslân en is blij dat ze op deze manier een bijdrage heeft kunnen leveren om corona samen onder controle te krijgen.