Handgemaakte mondkapjes

Apotheek ‘De Drie Stellingen’ in Oosterwolde en coupeusedocent Eke Jager hebben de handen ineengeslagen voor de verkoop van handgemaakte mondkapjes. Een deel van de opbrengst gaat naar de Voedselbank.

“Vanaf 1 juni zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer”, vertelt apotheker Rogier Hilbers. “In onze apotheek krijgen we veel vraag naar mondkapjes, maar de medische kapjes willen we beschikbaar houden voor de zorg. In onze zoektocht naar welke kapjes we voor de consument zouden kunnen aanbieden, kwamen we in contact met Eke Jager.”

Modevakschool
Eke Jager heeft een eigen modevakschool in Oosterwolde en werkt als huishoudelijke hulp. Omdat ze momenteel geen les kan geven en in haar werk als huishoudelijke hulp te maken kreeg met beschermende maatregelen, kroop ze achter de naaimachine. Haar doel: een mondkapje maken dat comfortabel zit, goed aansluit en makkelijk op- en af te zetten is zonder het kapje zelf met de handen aan te raken.

Uitleg over juist gebruik mondkapjes
“En daar is Eke in geslaagd”, vertelt de apotheker. “De kapjes zijn bovendien wasbaar op zestig graden wat weer een hoop afval scheelt. En ze zien er ook nog eens leuk uit.” “Ik koop mijn materialen in bij EK Gordijnen Atelier in Oosterwolde”, vult Jager aan. “Ze hebben veel leuke stofjes en zo helpen we elkaar een beetje in deze tijd.” Ook een leerling van de coupeusedocent maakt mondkapjes. Samen zorgen ze ervoor dat apotheek De Drie Stellingen voldoende handgemaakte kapjes, in verschillende maten, op voorraad heeft.

“Over nut en noodzaak van mondkapjes wordt veel discussie gevoerd”, vertelt Hilbers. “Feit is dat ze vanaf 1 juni verplicht zijn in het openbaar vervoer. Steeds meer mensen vinden het zelf ook prettig om ze te dragen. Het is erg belangrijk om ze op de juiste wijze te gebruiken. Als je een mondkapje niet goed gebruikt, is het middel erger dan de kwaal. In de apotheek kunnen we uitleg geven over het juiste gebruik.”

“Rijk zal ik er niet van worden”
Het maken van de mondkapjes is voor Eke Jager een leuk en nuttig tijdverdrijf nu ze door het coronavirus geen les kan geven. “Rijk zullen de apotheek en ik er niet van worden”, vertelt ze lachend, “maar dat is ook niet de bedoeling. Ik wil gewoon dat de mensen kunnen beschikken over goede en mooie mondkapjes. Een deel van de opbrengst gaat bovendien naar een goed doel.” Afhankelijk van het model mondkapje gaat er vijftig cent tot een euro naar de Voedselbank en naar het Kerk in Actie-project ‘Friesland voor Rwanda’.

(Bron: Nieuwe Ooststellingwerver)