Liters hoestdrank en kilo’s zalf

Een bijzondere mijlpaal voor Trijntje Ploeg-Cats (51) uit Fochteloo. Op 1 december is zij precies een kwart eeuw in dienst bij Apotheek De Drie Stellingen en in totaal is ze al 31 jaar werkzaam als apothekersassistente. “Er is in de loop der jaren veel veranderd, maar nog steeds is dit werk erg leuk om te doen.”

In 1985 begon Trijntje aan de opleiding tot apothekersassistente. Ze mocht bij de apotheek in Oosterwolde stage lopen. “In 1988 was ik klaar met de opleiding en ben ik eerst zes jaar bij de apotheek in Leek aan de slag gegaan. Vervolgens ben ik in Oosterwolde aan de Molenweg begonnen, nu dus vijfentwintig jaar geleden.”
Het werk van een apothekersassistente zag er tot zo’n vijftien jaar geleden nog heel anders uit. Er werd door de apothekersassistenten heel veel zelf bereid. “Ik heb liters hoestdrank en kilo’s zalf gemaakt”, blikt ze terug. Dat gebeurt anno 2019 helemaal niet meer. Alles wordt bij de apotheek aangeleverd, waarvan gedeeltelijk al helemaal op maat verpakt voor de patiënt. Dit op maat verpakken van medicatie in zakjes wordt ook wel baxteren genoemd. Van de 2,5 dag dat Trijntje gemiddeld in de week bij de apotheek werkt, houdt zij zich één tot twee dagdelen met het baxteren bezig. Hiervoor is boven de apotheek in Appelscha een speciaal kantoor ingericht. “Vroeger vulden we zelf voor mensen uit in plastic trays, nu is alles volledig geautomatiseerd. Wij checken de bestanden in de computer, verwerken recepten en voeren indien nodig wijzigingen door. Vervolgens worden de verpakte medicijnzakjes op rol bij ons aangeleverd.”
Naast het werk op de baxter-afdeling is Trijntje veelal achter de balie bij de apotheek te vinden. “Het contact met de klanten, dat blijft het leukste.” Ook mag ze graag haar werk als ‘farma-buddy’ uitvoeren. Dat houdt in dat ze extra zorg verleent aan mensen die vanwege de ernst van hun ziekte veel medicatie krijgen. “Het zijn vaak mensen in de laatste fase van hun leven. Wij zorgen in de apotheek dan voor twee vaste contactpersonen, zodat we de best mogelijke zorg kunnen verlenen. Dit wordt erg gewaardeerd, de mensen zijn je erg dankbaar. En voor ons voelt het heel goed dat we dit extra stukje zorg kunnen bieden.”

Tip van de maand
Zowel bij de apotheek in Appelscha aan de Vaart Zuidzijde als de apotheek in Oosterwolde aan de Brink hangt sinds een paar weken aan de buitenzijde van het pand een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dit draagbare apparaat kan het hartritme herstellen bij een hartstilstand. De apparaten hingen eerst binnen, maar nu kan iedereen er gebruik van maken.