Het werk wordt er voor apothekers in Nederland niet leuker op. Al jaren is er sprake van medicijntekorten en dat maakt het werk frustrerend. Rogier Holbers, apotheker van De Drie Stellingen in Oosterwolde, moet elke dag wel twintig keer, dertig keer per dag ‘nee’ verkopen, vertelt hij aan Hart van Nederland.
Het probleem bestaat al langer dus was het plan een zogenoemde ‘ijzeren voorraad’ aan te leggen. “Als je van medicijnen die op dit moment beschikbaar zijn nu al een voorraad aanmaakt, kunnen we problemen in de toekomst voorkomen”, legt Rogier uit.
Maar dat plan is nooit daadwerkelijk realiteit geworden, vertelt Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker en vicevoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Onder anderen wegens de coronapandemie. “Het gaat om veel geld, er zijn veel partijen bij betrokken en toen kregen we er ook nog covid overheen.” Het plan om een ijzeren voorraad aan te leggen, ligt nu bij minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. “We hopen dat hij daar op korte termijn een besluit over neemt.”
Funest
Ondertussen zitten niet alleen de apothekers met de gebakken peren, maar patiënten al helemaal. Zoals ook Marja Bijma. Zij heeft meerdere gezondheidsproblemen, waaronder een zeldzame vorm van astma en ernstige allergieën. Zeker als je meerdere medicijnen nodig hebt en de medicijnen op elkaar moeten aansluiten omdat het anders rampzalige gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zijn de medicijntekorten funest.
“Het heeft invloed op alle facetten van mijn leven”, vertelt ze aan Hart van Nederland. “Als ik ergens iets verander qua medicijnen, heeft dat overal invloed op.”
Duur, duurder, duurst
En dat niet alleen: als je alternatieve medicijnen voorgeschreven krijgt omdat je reguliere medicatie niet verkrijgbaar is, kan dat ook nog duurder uitpakken. Marja is daardoor twintig euro per maand meer kwijt. “Eigenlijk kan ik het geld niet missen dus moet ik andere dingen wegstrepen.” Maar omdat álles steeds kostbaarder wordt, valt er weinig meer te strepen. “Want alles is duur, boodschappen, jezelf verplaatsen en nu dus ook mijn medicijnen.”