Meer dan medicijnen – schakeltje Johan

Wekelijks gaan er bij Apotheek De Drie Stellingen honderden medicijnen de deur uit. Die worden niet alleen opgehaald aan de balie, maar ook bezorgd bij diverse instellingen in de regio. Drie enthousiaste pensionarissen uit Oosterwolde hebben deze taak op zich genomen. Bijna dagelijks wordt er door één van hen met veel plezier een ronde gereden.

Voor chauffeur Johan Hummel (64) was september een drukke maand. Zijn collega’s Roelf Meijer en Piet van de Belt, twee buurmannen van elkaar, waren beiden op vakantie. “Dat is ook de reden dat ze mij erbij hebben gevraagd. Zij doen dit werk al wat langer, maar met slechts twee personen ben je toch wat kwetsbaar.” 
Door het aantrekken van buurtgenoot Johan konden ze tegelijk in september op vakantie. “Ik ben pas in juli begonnen, dus viel met mijn neus in de boter”, zegt Johan lachend. Het ‘bijbaantje’ kwam voor hem echter als geroepen. Sinds 1 december 2016 is hij ongewild werkloos. Daarbij komt dat afgelopen juni zijn hond is overleden. “Een prachtige, witte herder. De afgelopen vier jaar zijn we dag en nacht met elkaar opgetrokken. Ik mis hem dan ook gigantisch.”

Het werk voor de apotheek is voor hem een fijne afleiding. “Een stukje daginvulling en bovendien vind ik het erg leuk om onderweg te zijn. Je komt in contact met anderen. Zo af en toe word ik zelfs getrakteerd op een lekkere pannenkoek.” 

De bezorging bestaat in totaal uit vijf avondrondes. Rond 16.30 uur staan bij de apotheek in Oosterwolde alle medicijnen klaar. “Alles in bakken en netjes verzegeld”, legt Johan uit. Vervolgens haalt hij bij SPITS de rest op en start een route langs vijf zorginstellingen in Wolvega, Jubbega en Heerenveen. “Al is de auto soms tot aan de nok toe gevuld, het is geen zwaar werk”, aldus Johan. “Maar wel verantwoordelijk werk. De aflevering moet echt nauwkeurig gebeuren, daar mag je geen fouten in maken.”

Voordat hij aan zijn eerste rit begon, kreeg hij van de apotheek dan ook de nodige instructies mee. “Bij de ene instelling betreft het een fysieke overdracht, maar ik moet ook naar instellingen waar je de medicijnen zelf in een beveiligde kast moet zetten. Daar heb je dan weer speciale toegangscodes voor nodig.” 

Door de inzet van de drie chauffeurs verloopt de avondbezorging inmiddels op rolletjes. “Ach, we zijn slechts een klein schakeltje in het geheel”, besluit Johan bescheiden. Voor de apotheek is hun werk echt zeer waardevol. “We zijn enorm blij en trots op ze”, aldus apotheker Rogier Hilbers. “In eerste instantie hadden we geen mensen om elke dag naar de instellingen te rijden om de medicijnen te leveren. Met de komst van deze drie super enthousiaste mannen is dit probleem fantastisch opgelost.”