Meerwaarde apotheker

Alle collega’s van gevestigd apotheker Ellen van Loon (38) zullen het beamen: deze dame uit Assen is zeer ambitieus. Niet alleen wat betreft haar werk, ook privé gaat ze graag een uitdaging aan. Zo neemt ze donderdag 4 juni deel aan de Alpe d’HuZes om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.

Het is inmiddels twaalf jaar geleden dat Ellen aan de slag is gegaan bij Apotheek De Drie Stellingen. Destijds begonnen in Appelscha en anno 2020 voornamelijk werkzaam op de locatie in Oosterwolde. Als gevestigd apotheker heeft ze een grote verantwoordelijkheid. “Ik ben eindverantwoordelijk voor de (kwaliteit van) geneesmiddelen en de farmaceutische zorg die we leveren in de apotheek in Oosterwolde.” Ellen is als apotheker de vraagbaak voor  alle apothekersassistenten en aanspreekpunt voor artsen. En uiteraard praat ze met patiënten over hun geneesmiddelen.

Verder heeft ze het kwaliteitsmanagement van de apotheken onder zich en onderhoudt ze contacten met relaties. Bijvoorbeeld met Ambulancezorg Kijlstra, die door de apotheek van medicatie wordt voorzien. Naast zorg is een goede bedrijfsvoering van belang. Deze mix spreekt mij erg aan. Beide onderdelen komen in mijn vak prachtig samen.”

Een moeilijk aspect vindt ze de huidige leveringsproblemen en veranderingen in het vergoedingenbeleid. “Patiënten staan soms geëmotioneerd aan de balie, omdat een bepaald merk niet meer leverbaar is of omdat een medicijn niet meer vergoed wordt. Wij begrijpen die onvrede, maar als apotheker zijn wij niet bij machte om het beleid aan te passen. Dat zorgt ook bij ons weleens voor frustratie. Maar we proberen altijd voor en met de patiënt een passende oplossing te vinden.”

Om het vak van apotheker verder te verstevigen, combineert Ellen haar werk in de apotheek met onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. “We willen graag van receptgestuurd denken naar patiëntgestuurd denken. Bovendien kan het allemaal verantwoord efficiënter, maar daar is wel onderzoek voor nodig.” Eerder wees onderzoek van Ellen al uit dat apothekers jaarlijks 1,9 miljoen relevante receptwijzigingen doorvoeren. Ze zorgden voor een betere effectiviteit, minder bijwerkingen, beter gebruiksgemak en/of doelmatigere zorg. “Ons vak is niet voor iedereen even zichtbaar, maar dit onderzoek laat goed de meerwaarde zien van de apotheek.”

Zo strijdbaar als zij in haar werk is, zo fanatiek is ze ook wat betreft haar Alpe d’Huzes-actie. Haar moeder is in 2018 overleden aan de complicaties van de behandeling van kanker. “De onmacht van je naaste, van diens omgeving … zo moeilijk. Door mee te doen aan Alpe d’Huzes vertaal ik het nu in kracht. Dit is iets wat je kunt doen.” Wie Ellen en haar vriendin Karianne willen steunen, kan terecht op de website www.opgevenisgeenoptie.nl en dan zoeken op team KarEl. Op Facebook is het tweetal te volgen via @karianne.ellen.96.