Om de week rondje Friesland

Bezorger wisselt medicatiebakken om op de ambulancepost

PW1en2 12-01-2024 | door Linda de Jonge
Foto Geert Job Sevink

Om de medicatievoorziening efficiënter en duurzamer te laten lopen, intensiveerde apotheek De Drie Stellingen hun samenwerking met Kijlstra Ambulancezorg. Ellen van Loon: “Voorheen moesten best veel medicijnen weggegooid worden.”

“Een mooie stap vooruit”, zo omschrijft apotheker Ellen van Loon de geïntensiveerde samenwerking met Kijlstra Ambulancezorg, die twaalf ambulanceposten in Friesland onder haar hoede heeft. “Voorheen bestelden de verpleegkundigen van de ambulancepost zelf hun medicatie bij ons. Ze vroegen vaak te veel aan, wat erin resulteerde dat best veel medicijnen moesten worden weggegooid omdat ze over datum waren”, aldus Van Loon, die werkzaam is bij apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde. Om de medicatievoorziening efficiënter en duurzamer te laten lopen, heeft ze geïnventariseerd welke en hoeveel geneesmiddelen tweewekelijks door de posten worden gebruikt en gekeken wat qua logistiek het meest praktisch was. Dat bleek een ‘meerdere medicatiebakkensysteem’ te zijn.

“In de bakken zit een medicijnvoorraad die, op basis van eerder gebruik, voldoende zou moeten zijn voor drie weken. We hebben dit ruim aangehouden: iedere twee weken rijdt onze bezorger letterlijk een rondje door de provincie om bij de posten de medicatiebakken om te wisselen. Hij levert dan ‘nieuwe’ bakken af en neemt de ‘oude’, waar geneesmiddelen zijn uitgehaald, mee terug, zodat we in de apotheek de houdbaarheid van de nog aanwezige medicijnen kunnen checken en de voorraad kunnen aanvullen.”

De verpleegkundigen van de post regelen zelf dat de geneesmiddelvoorraad in de ambulance na iedere rit wordt aangevuld.

Even wennen

Hoewel het voor de verpleegkundigen wel even wennen was dat ze niet meer onnodig veel medicatie op voorraad hebben, zijn de ervaringen van zowel de ambulancepost- als de apotheekmedewerkers goed. “Het blijkt een fijne werkwijze. En mocht onverhoopt toch een bepaald medicijn acuut nodig zijn, dan kunnen we een spoedbezorging verzorgen. Het is mooi dat we de medicatieketen rondom de ambulancezorg slimmer hebben kunnen inrichten. Dit is met oog op de toekomst, waarin personeel en middelen schaarser worden, hard nodig.”

Ellen van Loon: “Mooi dat we de medicatieketen rondom de ambulancezorg slimmer hebben kunnen inrichten.”