Onderscheidend in zorg

Maandelijks brengen wij op deze plek verhalen van Apotheek De Drie Stellingen. Het mag inmiddels duidelijk zijn: deze apotheek is veel meer dan alleen een aanbieder van medicijnen. Dat blijkt ook deze editie weer uit het verhaal van gevestigd apotheker Véronique Staal – Tapper (33) uit Assen. Op dit moment is ze vijf maanden zwanger. “Als apotheek kunnen wij veel betekenen op het gebied van zwangerschap. Zo heb ik zelf veel baat gehad bij de gembercapsules die wij als apotheek leveren.”

De gembercapsules zijn zonder recept verkrijgbaar en kunnen helpen om misselijkheid te verminderen. “Zo hebben wij voor meer zwangerschapskwalen goede oplossingen in huis, bijvoorbeeld voor huidproblemen.”

De rol van de apotheek begint echter al bij de kinderwens. “Een kinderwens wordt niet altijd gedeeld met de apotheek, maar dat is wel raadzaam”, aldus de apotheker. “Er kan dan namelijk gecontroleerd worden of medicatie veilig gebruikt kan worden bij een eventuele zwangerschap. Sommige medicijnen, zoals bijvoorbeeld antidepressiva, kunnen een nadelige invloed hebben. Wanneer we op de hoogte zijn van een kinderwens, zullen we met de patiënt overleggen en zo nodig een veiliger alternatief voorstellen aan de behandelaar. Zomaar met medicatie stoppen raden we altijd af.” 

Daarnaast is het advies aan vrouwen die het voornemen hebben zwanger te worden, om tijdig te starten met foliumzuur. Eenmaal zwanger, dan hoort de apotheek dat ook graag. “Mocht je bepaalde klachten krijgen, dan moeten die wellicht anders behandeld worden als je zwanger bent.”

Ook na de zwangerschap kan de apotheek nog een waardevolle rol vervullen. Denk hierbij aan adviezen over vitamines, vaccinaties en borstvoeding. “Wij hebben er van alles voor in huis.” Het is net weer die extra zorg die De Drie Stellingen als apotheek zo graag biedt. Het was acht jaar geleden voor Véronique ook de reden om na haar opleiding farmacie bij deze apotheek in Ooststellingwerf aan de slag te gaan. “De Drie Stellingen onderscheidt zich in het leveren van zorg. Juist dit aspect is voor mij ook heel belangrijk.” In totaal zijn er vijf apothekers bij De Drie Stellingen werkzaam. Ze hebben allemaal een eigen aandachtsgebied. Voor Véronique is dat als gevestigd apotheker in Appelscha ‘zorg’. “Alle mensen moeten bij ons goede zorg omtrent hun medicijngebruik ervaren. Dit betekent onder andere dat we aan de balie de benodigde informatie geven. Zo denken we bijvoorbeeld mee over innamemomenten als daar behoefte aan is. Dus de zorg geven die bij de patiënt past, daar gaat het om.” Ook worden er voorlichtingsavonden door Véronique verzorgd, zoals afgelopen jaar voor de ouderensoos en Plaatselijk Belang Appelscha. Middels een medicatiebeoordelingssysteem neemt ze samen met haar collega-apothekers jaarlijks het medicijngebruik van zo’n vijfhonderd kwetsbare patiënten, veelal woonachtig in instellingen, extra onder de loep. “Als apotheek houden wij het totaaloverzicht. Ontzettend belangrijk en waardevol. Als apotheker kun je echt iets voor iemand betekenen.”