Uitdaging door verandering

Anneke Prins (49) uit Oosterwolde is al dertig jaar werkzaam bij Apotheek De Drie Stellingen. Na deze drie decennia voelt ze nog steeds niet de behoefte om ergens anders aan de slag te gaan. Integendeel. “Ik hoef niet te veranderen, het werk verandert wel. Het biedt steeds weer nieuwe uitdagingen, het is afwisselend en ik heb leuke collega’s.”

Na haar opleiding tot apothekersassistente kon ze direct aan de slag bij de apotheek in Oosterwolde, destijds nog gevestigd aan de Molenweg. Ze had er al stage gelopen en mocht blijven. “In die beginjaren bereidden we veel medicijnen zelf. Capsules, crèmes, ontzettend leuk werk en voor mij echt de reden om voor dit beroep te kiezen.” In de loop der jaren is er bij de apotheek ontzettend veel veranderd. Zelf medicijnen bereiden behoort nagenoeg tot het verleden, evenals het handmatig nakijken van recepten. Alles is gedigitaliseerd. Elke ontwikkeling binnen de apotheek, bracht voor Anneke weer een nieuwe uitdaging.

Zo is ze tegenwoordig medeverantwoordelijk voor het beheer van medicijnen voor instellingen. Dit gebeurt vanuit de apotheek in Appelscha. Deze zogenoemde instellingenapotheek is gevestigd boven de reguliere apotheek en voor de meeste mensen dus niet zichtbaar. Dagelijks worden hier honderden recepten verwerkt. Deze worden doorgestuurd naar SPITS waar de medicijnen worden verpakt per innamemoment. Vervolgens worden de medicijnrollen verspreid. Het gaat maandelijks om duizenden zakjes met medicijnen die worden geleverd aan zorginstellingen als verpleeghuizen en zorgboerderijen. “Alle benodigde informatie krijgen wij dagelijks via de mail binnen. Wordt er door een arts in de medicatie gewijzigd, dan krijgen wij daar direct automatisch een melding van”, legt Anneke uit. Overigens worden de medicijnrollen ook geleverd aan reguliere patiënten. “Hiermee kunnen we de zelfredzaamheid van mensen vergroten.”

Het beheer van het systeem vraagt dagelijks om minimaal acht uren inzet van een apothekersassistente. Iedereen die tot het apotheekteam in Appelscha behoort, draait in het beheer mee. “We doen het echt samen hier”, benadrukt Anneke die sinds de opening in 1999 werkzaam is bij de vestiging in Appelscha. Ook al kent het team in Appelscha meer vertrouwde gezichten, Anneke is de enige die er sinds de start al werkzaam is. Soms vragen klanten dan ook specifiek naar haar. “Je bouwt toch een band met bepaalde mensen op en dat maakt het werk ook zo mooi.” Ze is daarom ook heel bewust ‘farmabuddy’ geworden. Dit betekent dat ze een vast aanspreekpunt is voor mensen die vanwege de ernst van hun ziekte veel medicijnen nodig hebben. Tevens is Anneke diabetesspecialist. “Er mag dan ontzettend veel veranderd zijn binnen de apotheek, het contact met klanten is altijd gebleven.”