Wij maken het verschil

We komen allemaal weleens met een recept van de arts bij de apotheek. Het recept wordt overhandigd aan een apothekersassistent en in de meeste gevallen krijg je vervolgens medicijnen mee naar huis. Het lijkt allemaal heel eenvoudig, maar achter de schermen gebeurt er van alles.

“Wij zijn als apotheker verantwoordelijk voor het juiste en veilig gebruik van geneesmiddelen”, vertelt openbaar apotheker specialist Rogier Hilbers (31). “Daar komt heel wat bij kijken.”

Sinds november vorig jaar staat hij aan het roer van apotheek De Drie Stellingen. Dit is een zelfstandige apotheek met een locatie in Oosterwolde en in Appelscha. “Middels deze nieuwe rubriek in Beleef Ooststellingwerf bied ik graag een kijkje achter de schermen. Dagelijks geven wij honderden doosjes met medicijnen uit, maar voor ons is de zorg om dit doosje heen het allerbelangrijkste.”

Als zelfstandig apotheek mag je zelf het beleid bepalen. Bij De Drie Stellingen staat de patiënt altijd op één, maar de medewerkers zijn net zo belangrijk. “Je kan niet goed voor een ander zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt”, aldus de jonge apotheker. Hoe belangrijk de taak van de apothekersassistenten is, blijkt uit onderzoek dat onlangs is uitgevoerd door De Drie Stellingen-apotheker Ellen van Loon. Dagelijks blijkt dat per apotheek in Nederland vier relevante receptwijzigingen worden doorgevoerd. “Met relevant bedoelen we dat er ernstige gevolgen of zelfs de dood met zo’n wijziging is voorkomen. Levensreddende wijzigingen dus.”
De apotheek heeft eigenlijk als enige partij inzichtelijk welke medicijnen er door iemand allemaal worden gebruikt. “Bij ons ligt dus de regie. Wat kan veilig samen en wat niet? Kloppen de doseringen en zijn de voorgeschreven medicijnen effectief?”

Het is volgens Rogier dan ook altijd raadzaam om je goed bij de apotheek te laten adviseren. “Mensen staan er vaak niet bij stil, maar het innemen van bijvoorbeeld een pijnstiller als Ibuprofen kan in combinatie met ook medicijnen voor het hart tot veel ongemak leiden. Vandaar dat alle recepten door ons altijd zeer nauwkeurig worden gecontroleerd. Als apotheek maak je het verschil.”

De komende maanden nemen medewerkers van De Drie Stellingen ons verder mee in de wereld van de apotheek. Van medicijnrobots tot medicijntekorten en van servilockers tot medicijnpaspoort. Volg de rubriek ‘Meer dan medicijnen’ in Beleef Ooststellingwerf en op deze website.